Share

“Hoe was het om de impactschatter in te vullen?” vroeg Loes, mijn bekwame, gedreven en toffe medecoach bij Klimaatcontact. Voor wie het niet weet: Klimaatcontact wil klimaatvriendelijke keuzes helpen normaal, gewenst en leuk maken. Ter voorbereiding van de eerste workshop laten we de deelnemers een online vragenlijst invullen om een beetje een zicht te krijgen op hun impact op de aarde. Dit was mijn resultaat.

Het resultaat van mijn impactschatter: Als iedereen leeft zoals mij hebben we 2,3 aardes nodig.

2,3 aardes. Als iedereen leeft zoals mij, hebben we meer dan twee aardes nodig. Phoeh. Ik stelde direct allerlei vragen aan Loes over hoe ze verschillende zaken berekenden op de website en wat ik allemaal moest meetellen. Daarna kwam ik vrij snel tot waar het echt om draait: het is lastig voor mij om dat cijfer te zien. Ik was vrij zeker dat mijn werkelijke impact wat lager was – heerlijk toch, die illusies. Tegelijk voelde ik de bui al hangen: als ik het binnen één aarde wil houden, ben ik er nog (lang?) niet. Bijkomende inspanningen zullen pijn doen en ongemakkelijk zijn. Helaas ligt dat masochisme mij niet zo, dus wil ik op zoek naar andere methodes om die bittere pillen te verzachten.

Een paar dagen later zocht ik vanalles op, vulde ik de impactschatter nogmaals in en paste ik een aantal zaken aan, die volgens mij de realiteit beter benaderen. Zo kwam ik deze keer uit op iets meer dan anderhalve aarde. Om beter te doen, zou ik momenteel de waarheid oneer moeten aandoen. (Dat deed ik ook even, maar niet doorvertellen hé) Ik vulde, voor de sport, ook nog andere schatters in en kwam telkens ergens tussen anderhalve en twee en een halve aarde uit. Wat belangrijk is om hieruit mee te nemen: 

  • De realiteit van mijn impact (blijven) aanschouwen is best lastig. Samen gaat dat beter dan alleen.
  • Het is normaal dat je niet binnen één aarde zit. Dat is in het huidige systeem bijzonder moeilijk.
  • De schatters zijn geen exacte meetinstrumenten maar geven wel een goede grootorde mee en vooral over welke de domeinen zijn waar je nog veel of weinig marge op hebt voor verbetering. Bij mij is er nog werk aan de winkel op vlak van spullen (consumeren) en transport.
  • Het is niet de bedoeling om verlamd te raken. De bedoeling is om er mee bezig te zijn op een manier die draaglijk is en werkt.
  • Als we samen werken aan (systeem)verandering, wordt het makkelijker. Praat erover, dat helpt.
  • Via onze handafdruk kunnen we vaak meer dan onze voetafdruk (alleen).
  • Klimaatcontact kan helpen om het gesprek makkelijker te maken en onze handafdruk drastisch te vergroten

Nu ben ik wel benieuwd naar hoe het voor jou is om de resultaten van zo’n schatter te zien. Laat gerust een berichtje achter, of wat meer uit het zicht in de inbox/dm of met de postduif.

Share