Share

Dag op dag 2 maand geleden ging ik mijn Speed pedelec afhalen.

Vandaag ging ik daarmee – 2 maanden later dus – over de 2222 km.

Ik reed er ondertussen al mee naar de zee en naar Leuven. Dagen van 60 tot 90 kilometer zijn geen uitzondering meer. Ik gebruik ’em voornamelijk om advies te geven op diverse plaatsen in Vlaanderen. Ik hou van een uitdaging, maar vooral als ik ze kan combineren met iets zinvol, groter dan de berg waar ik voor mezelf overheen wil. Deze fiets maakt beide mogelijk. Ik kan er mijn tanden op stukbijten, diep gaan en ondertussen kom ik op plaatsen waar ik anders met de auto heen zou gaan. Alleen al met deze fiets heb ik daardoor meer dan 200 liter (of 600 blikjes) lang gerijpte en moeilijk vervangbare fossiele brandstof niet verbruikt.

Zo zag hij er uit vers van de winkel. De Klever N-Rogue. Achterwiel aangedreven elektrische speed pedelec.

Hou je vast want here come the numbers:

1200 Watt batterij.

600 Watt vermogen motor.

Als ik niet voluit rij kan ik 100 – 150 km halen van bereik. Afhankelijk van hoe hard ik meetrap is het gemiddelde dan 30-35 km/u. Als de batterij en motor vol mee ondersteunen is het feestje afgelopen na 45 – 60 km. (De weerselementen kunnen voor een nogal groot verschil in bereik zorgen)

Ik testte eerst een fiets met een middenmotor (Trek en Koga) maar kreeg daarna de tip van een vriend en ervaren rijder om ook deze met achterwielmotor te testen. Dat deed ik (Stromer, Ellio en Klever) en ‘t was meteen duidelijk dat het zo een model met achterwielmotor zou worden. Ik zocht een fietsenmaker waar ik me goed bij voelde en ik van vermoedde dat de ondersteuning goed zou zijn – dankje Wouter Ardinois (aanrader).

Ik koos voor deze “budget” versie (binnen deze categorie van fietsen dan). Niet teveel franjes, geen looks of namen waar ik voor betaal. Een degelijke, stevige en snelle fiets. Klaar.

De financiering regelde ik met de nieuwe coƶperatieve bank in opstart NewB.


Er is een snel bevestigingssyteem achteraan waardoor ik makkelijk kan wisselen van middelen om baggage mee te nemen. Zo monteerde ik een grote bak waarmee ik nu bestellingen kan gaan afhalen bij leveranciers.
In combinatie met wat (2dehands) fietstassen kan ik een winkelkar overladen en naar huis brengen. Niet aan volle snelheid uiteraard!
Ik vond ook 2dehands een geweldig fietsstoeltje en monteerde plexiglas zodat de voetjes veilig zijn voor transport.

De afgelopen weken werd de regenkledij zeer grondig getest en goed bevonden. En ondertussen is ook wat bescherming voor het frissere weer aan de orde.

Ik had al een klein voorvalletje waardoor mijn fiets (in stilstand) tegen de grond ging en de spiegelbevestiging stuk. Mijn klein verzet tegen de drang om snel te vervangen en nieuw te kopen draaide uit op een mini steampunk projectje.

En om iedereen wat vrolijker te stemmen als ik mijn naderende aanwezigheid wil melden, heb ik een alternatief gevonden voor de standaard toeter:

Wat een luxe! Heerlijk dat dit bestaat en kan.

Share