Share

De tijd van de voornemens komt er bijna aan en ik weet al waar ik mijn aandacht wil leggen volgend jaar.

Wat vooraf ging

Al een tijdje probeer ik aan het begin van het jaar een haalbaar voornemen voorop te stellen en ook effectief vol te houden. Zijn al gepasseerd in het rijtje:

 • Elke keer als ik geen zin heb om iets te doen, rechtstaan en het toch doen. Omdat de grootste horde vaak de start is. Inspiratie die mij is bijgeleven: JFDI (Just fucking do it).
 • Meer verantwoordelijkheid opnemen voor mijn acties en keuzes door bijvoorbeeld dat jaar niet meer te spreken over “geen tijd hebben” maar te spreken over “ik heb geen tijd gemaakt”. Heeft mij veel doen nadenken en doet mij nog regelmatig nadenken over de verdeling van mijn tijd. Opgelet! Kan vrij genant en spannend zijn om te zeggen tegen mensen dat je geen tijd gemaakt hebt voor wat ze gevraagd hebben.
 • Meer lezen en bijstuderen.
 • Minder sociale media (meer over voorbereid zijn op imperfectie een beetje verder – ondertussen bijgestuurd naar anders en bewuster – maar het blijft een werkpunt)
 • Meer doen en proberen dan blijven hangen in nadenken, angst en twijfel. Falen zien als leermoment om makkelijker over angst voor falen te kunnen stappen. Is variatie op de JFDI van hierboven, maar met een andere nadruk.
 • Geweldloze communicatie incorporeren. Zoeken naar verbinding in de plaats van conflict. Verbinding met mezelf en de ander. Omdat gelijk hebben niet veel voorstelt als er geen menselijke relatie blijft standhouden op een duurzame en degelijke manier. (zie uiteraard ook weer het puntje – *ahum* groot punt – over imperfectie)

Waarom veranderen

Pff, is dat allemaal nodig dat beter worden en dat veranderen?

Helemaal niet. U hoeft niets te doen en dat is ook ok. ‘t is voor de mensen die wel ergens een drang zouden voelen om te veranderen en dat effectief willen proberen.

Hoe veranderen

Daar is heel wat theorie over. Zoek vooral wat werkt voor u.

Wat werkt er voor mij?

 • 1 ding kiezen en vaak herhalen (ergens opschrijven en ophangen, er over schrijver, er over praten, er over nadenken / bij stilstaan). Dat helpt om het te herinneren en finetunen en zo wordt het op den duur deel van wie ik ben.
 • Klein beginnen – er van overtuigd zijn dat ook kleine beetjes helpen. Om te voorkomen dat uit de comfortzone komen niet overgaat in de paniekzone in plaats van de groeizone. Klein beginnen hoeft groot dromen niet in de weg te staan uiteraard.
 • Mindset constructief houden: growth mindset –  Geloven dat ik altijd iets kan leren en verbeteren. (sluit aan bij de overtuiging dat kleine beetjes helpen). Sluit hier ook bij aan: de kracht van positieve psychologie. Theory U heeft ook schitterende info over verandering.[01]tnx Jeremy
 • Getting Things Done van David Allen bracht mij bij om steeds de volgende stap te plannen en grote brokken in kleine stukjes te hakken.
 • Voorbereid zijn op imperfectie! Omdat het kind vaak wordt weggegooid met het badwater bij de eerste (soms heel kleine misstap). Door realistisch te zijn over de verwachtingen en er van uit te gaan dat niets perfect zal zijn van de eerste keer (of het waarschijnlijk nooit zal zijn) probeer ik te voorkomen dat als het dan eens misgaat, het hele plan de vuilbak ingaat. Hobbels in de weg hoeven niet te betekenen dat ik mijn kar omkeer en de reis voor bekeken hou.
 • Cognitieve gedragstherapie. Nog een andere manier om te kijken naar wat mij mogelijks tegenhoudt en manieren om dat om te proberen buigen.
 • … (vul gerust aan in de comments als interessant ook nog zou kunnen bijdragen)

 

2017

In 2017 wil ik zoveel mogelijk praten / vertrekken vanuit wat ik wil (doen) [02]kan uiteraard ook voor anderen zijn en nodig heb[03]Yep, heel relatief, ik weet het. Meer over de zoektocht naar een goed leven in een later artikel in plaats van wat “moet” / “zou moeten” of “hoort”, wat “moet kunnen”, wat goed / fout[04]Voornemen om een artikel te schrijven over waarom ik er van overtuigd ben dat alles relatief is, maar daarom niet gelijk of onbelangrijk. is. Dit sluit aan bij het voornemen om meer verantwoordelijkheid te nemen voor mijn daden en keuzes. [05]Vertrekt vanuit de wil om handelen vanuit relatieve deprivatie te voorkomen. (“Hij / zij heeft dit / dat, dus ik moet dat ook hebben / heb dat ook nodig). De oorsprong moet ergens gestart zijn bij het lezen van een artikel over lifestyle deprivation. Ondertussen ook veel gehad aan de boeken van Alan Watts – “The book on the taboo against knowing who you are” en “The wisdom of insecurity”

In tweede orde is het dringend tijd dat ik terug / nog meer lach in 2017. Liefst met mezelf om te starten.

En u?

Al enig idee wat u van plan bent? Volgens sommigen helpt het om uw voornemen openbaar te maken, zodat anderen er u kunnen aan houden.

Heb je nog tips om verandering haalbaar te maken? Ik hoor het graag!

Gelukkige weekdag, alle dagen van het jaar.[06]Prettig kerstfeest en gelukkig nieuwjaar, maar dat is niet speciaal genoeg uiteraard. Show off, I know.

20161223_ageofabsurdity_happywhatever

Share

Footnotes   [ + ]

01. tnx Jeremy
02. kan uiteraard ook voor anderen zijn
03. Yep, heel relatief, ik weet het. Meer over de zoektocht naar een goed leven in een later artikel
04. Voornemen om een artikel te schrijven over waarom ik er van overtuigd ben dat alles relatief is, maar daarom niet gelijk of onbelangrijk.
05. Vertrekt vanuit de wil om handelen vanuit relatieve deprivatie te voorkomen. (“Hij / zij heeft dit / dat, dus ik moet dat ook hebben / heb dat ook nodig). De oorsprong moet ergens gestart zijn bij het lezen van een artikel over lifestyle deprivation. Ondertussen ook veel gehad aan de boeken van Alan Watts – “The book on the taboo against knowing who you are” en “The wisdom of insecurity”
06. Prettig kerstfeest en gelukkig nieuwjaar, maar dat is niet speciaal genoeg uiteraard. Show off, I know.