Share

“ik heb geen zin om naar school te gaan papa” zegt mijn (bijna) driejarige.
“Ist echt schat?”
“Ja!”

“Ik dacht dat je de juffen zo leuk vond?”
“Ja, die zijn ook leuk.”
“Hmm, is het dan dat je het lastig hebt om mama en papa een dag te missen als je op school bent?”
“Ja.”
“Ah, maar dat snap ik. Ik mis jou ook vaak als je op school zit.”
“Ja?”
“Tuurlijk.”
“Zou je dan zeggen dat je tegelijk school en de juffen leuk vind en het lastig is om mama en papa en de broers te missen als je daar bent?”
“Ja.”
“Dat begrijp ik. Kan lastig zijn hé.”
“Ja.”
“Zie je het zitten om naar school te gaan als ik een hele dikke knuffel geef en hard zwaai als ik wegstap?”
“Kom je mij zeker halen vanavond?”
“Tuurlijk schat. Vind je het belangrijk dat heel zeker te weten?”
“Ja.”
“Papa komt u zeker halen deze avond.”
“Dag papa!”
“Dag schat!”

Laat de lastigheid zijn wat het is. En wees oprechte getuige. Het keert uiteindelijk vanzelf dan. Ik vergelijk het met observeren van je gedachten in meditatie. Eens je ziet dat die komen en gaan kan je ervaren dat we er wat minder gewicht mogen aan geven. Ze signaleren iets, maar enige terughoudendheid is geboden over welke conclusies en acties je daarop baseert. Hetzelfde met onze zogezegd negatieve gevoelens. “Sit with them” en kijk hoe lang het echt duurt als er iemand is die ze erkent. Die ze laat bestaan. Ze niet wegduwt.

Mensen hebben hun eigen leven en shit voor jij arriveert en ook nadat jij weg bent. (Zelfs al zijn het uw eigen kleine kinderen, dat zijn ook mensen, stel u voor!)

Niets vervelender dan iemand die u gaat zeggen hoe je iets moet bekijken. En ongevraagde hulp is in veel gevallen ook niet gewenst. Tenzij je heel zeker bent en het afgestemd is dat het effectief zal helpen.

En als je last hebt van het feit dat mensen het lastig hebben, kijk dan eens naar wat dat over uzelf en uw situatie zegt. Dat klinkt meer beschuldigend dan ik het bedoel. Wees daar gerust de zachte stem van een goeie vriend of verzorger die je nodig had op momenten dat jij het moeilijk had.

Kan een illustratie zijn van de tekst 'i'm sad i'm sorry and 'm here for you dinos 1 comics and. aren't you going to tell me to cheer up? people always tell me to cheer up. no, i still like you when you re sad ©dinosandcomcs,2020 and comics, dinos'
bron: https://www.dinosandcomics.com

Geschreven op 10 oktober 2022

Share